Kartuis

De Egelantier

Kartuizerklooster
Herne

Het Kartuizerklooster van Herne is het oudste in de Nederlanden en is in 1314 gebouwd in opdracht van Walter II, heer van Edingen. In 1580 door Ninoofse protestanten geplunderd en in brand gestoken. Het nog bestaande gastenkwartier en de tiendenschuur werden herbouwd begin 18de eeuw. In 1783 werd het op bevel van Jozef II opgeheven en nadien verkocht. Herdenkingssteen ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de Boerenkrijg (1798).

Kartuis

Wilfried Vierendeel
Kartuis is het visitekaartje van de gemeente Herne

Herne, een groene en landelijke gemeente in het pajottenland, is bekend voor zijn historisch ‘kartuizerklooster’ waar monniken vanaf de jaren 1084 hun eigen kartuizerbier brouwden. Op 18 oktober 2003 werd op het gemeenteplein van Herne het Kartuizerstandbeeld plechtig ingehuldigd. Vandaag kan je in restaurant De Egelantier, gelegen rechtover het standbeeld, genieten van een lekkere KARTUIS.

Eigenaar Wilfried Vierendeel nam het initiatief een bier te laten brouwen dat sterk aanleunt bij het originele recept.
De Kartuis van vandaag wordt gebrouwen in Woesten (West-Vleteren). Het is een bier met hergisting op de fles,
heeft een alcoholpercentage van 8 %. en het bestaat als donker dubbel of blond triple.
Beide bieren zijn gebrouwen naar aloude traditie en met respect voor de originele smaken.

Dit maakt dat het bier "Kartuis" een zeer persoonlijke en uitgesproken eigen smaak heeft. Maar ‘Kartuis’ beperkt zich niet alleen meer tot het bier op zichzelf maar er wordt ook ‘Kartuiskaas’ en ‘Kartuiskoekjes’ vervaardigd op basis van dit bier. KARTUIS is dan ook het visitekaartje van de gemeente Herne en het ideale product om de gemeente te promoten.

www.kartuis.be

Kartuismobiel

Te huur voor meer inlichtingen: 0475 89 10 67 of Egelantier1@telenet.be